Av Mjölk

Av Mjölk

Recept ur Alsens Hembygdsförenings receptsamling utgiven sommaren 1997. Recepten är publicerade med hembygdsföreningens medgivande.

Plucken

10 l. mjölk värmes till 28-30 grader, ca 1 tsk löpe.
Får stå tills vasslan visar sig (ca 20-30 min.)
Rör om ostmassan rikligt, låt den sedan stå en stund för att få sjunka (eller skiljes från vasslan).
Tag upp ostmassan på en ostränna eller något annat lämpligt kärl så att vasslan får rinna av. Krama sedan sönder ostmassan riktigt smått, lägg upp den i en skål och slå över tjock grädde. Man kan också skära skivor och äta grädde på om man så vill. En god läckerhet som serverades i fäbodarna.

Messmörsvälling från 1800-talet

Tag 1 l vatten, 2 msk risgryn eller korngryn, 2 strukna msk messmör.
Kokas till grynen är färdiga.

Ägg-gröt

6 dl mjölk, 2 ägg, 6 msk vetemjöl, salt.
Beredning: En redning göres av ägg och vetemjöl och en del av mjölken. Resten av mjölken kokas upp. Redningen vispas i och sjudes, saltas.
Serveras med stekt fläsk.

"Måssmårstänka"

Koka upp 3 dl mjölk med 50 mesost (helst getmesost), salt, vispa på 1 dl kornmjöl till en gröt. Till gröten ätes färskt stekt fläsk smaksatt med vitpeppar och salt, även kryddpeppar om så önskas.

Kesfil

1 l mjölk värmes till 28 grader, ca 1 tsk löpe tillsättes och omröres, låt stå varmt (men ej på spisen). Efter löpläggningen (ca 20 minuter) ställ skålen kallt en liten stund. Häll på grädde. Servera med kanel och socker om man så önskar.

Ovanstående fem recept är samlade av Offerdals Husmodersförening - Hem och Samhälle.

Grynost

Koka 3 l mjölk
1 l filmjölk slås i när mjölken kokar
Om det ej ystar sig kan några droppar ättika tillsättas.
Sila bort osten så att vasslan blir kvar.
Osten kallnar medan vasslan kokar ihop.
Mosa sedan sönder osten och rör ned vasslan. Låt svalna. Vispa grädde och blanda med ostvasslan.

Recept som Elisabeth Matiasson, Alsen fått av sin mamma.

Sötost

3 l mjölk
3 ägg
2 kkp socker

Röres ihop och värmes till 40 grader.
Då tillsätts 2 msk löpe.
Tag av från plattan och låt stå stilla 15-30 minuter tills mjölken ystar sig.
Lossa från kanterna med vass kniv och skär ostmassan till tårtbitar.
Skall kokas till massan kokats in och osten är brunaktig.
Skall svalna innan bitarna tas upp. Aktas för att det bränns vid i kastrullen.

Recept från Siv Mellberg, Alsen

Ostkaka av färskost

4-5 portioner. Tillagningstid ca 1 1/4 timme. Ugnstemp. 175 grader.

250-300 g färskost, Keso
1/2 dl sötmandel
2 ägg
2 msk socker
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl mjölk (standard)
eller 1 dl grädde + 1 dl mjölk

Sätt på ugnen. Skålla och hacka mandeln. Hacka den grovt. Vispa ägg och socker. Blanda i mjöl, mjölk, grädde, färskost och mandel. Häll smeten i en vid, smord ugnssäker form eller på ett ugnssäkert fat. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Servera ostkakan ljum.

Till: sylt, eller bär och grädde eller saftsås med strimlad mandel.

Klämta - kalasgod efterrätt

1 färdiglagad kall kalvdans av 1 l råmjölk
3 dl vispgrädde
1 hg sötmandel

Mal sötmandeln. Vispa grädden. Rör sönder kalvdansen. Blanda samman kalvdans, grädde och den malda mandeln.

Servera till: Svart vinbärssylt, hjortronsylt eller djupfrysta bär.

Brylépudding av råmjölk

7 dl råmjölk (kontrollera om den är lagom till fasthet)
1/2 msk vanillinsocker blandas i mjölken

En form glaseras med brynt socker

Brynt socker: 2kkp socker får smälta under omrörning i en stekpanna. När det är ljusbrunt tillsättes 3 msk kokande vatten. Rör glasyren jämn och häll den i en varm eldfast form eller en plåtform som vändes så glasyren kommer runt i botten och på kanterna.

Mjölken hälles i och gräddas i 175 grader, med eller utan vattenbad, omkring 1 timme eller tils den känns fast. Stjälp upp. Om det sitter socker kvar i formen röres det ut och blandas i fen övriga "såsen".

Kalvost

1 ägg
2 msk socker
7 ½ dl råmjölk
3 ½ dl gräddmjölk
10 st söt- och 2 st bittermandlar, rivna
lite kanel och kardemumma

Vispa samman alla ingredienserna. Häll blandningen i smord form med lock. En smörkruka i porsling med lock passar utmärkt. Ställ ned formen eller krukan i vattenbad och koka kalvosten tills den stelnat. Vattnet i grytan skall stå högre upp än mjölkblandningen i formen.

Får kallna i formen utan lock.

Servera med gräddmjölk, kanel och socker eller sylt, kompott eller saftsås.

Snabblagad ostkaka

1 färdigköpt ostkaka (500 g)
1 ägg
½ dl grädde
½ dl sötmandel

Sätt på ugnen. Lägg ostkakan med botten upp på ett ugnssäkert fat eller i en låg vid form. Vispa upp ägget med grädden. Skålla, skala och hacka mandeln grovt. Platta ut ostkakan och häll över äggblandningen. Strö på mandeln och tryck ner den. Grädda ostkakan i övre delen av ugnen ca 15 min eller tills den fått lite färg.

Servera sylt, bär eller bärkompott och vispad grädde till ostkakan.

Snabblagad ostsufflé

4 ägg
1 dl mjölk
ca 3 dl riven lagrad ost
1 ½ - 2 msk margarin eller smör

Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa samman äggulor och mjölk. Tillsätt osten. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i ost- och äggsmeten.

Smält fettet i en stekpanna. Häll i smeten. Grädda under lock på svag värme utan omkörning tills äggsmeten stelnat, 7 - 10 min.

Servera genast.

Gott till: en grön sallad.

Kalasbitar med ost

Av den ovanstående sätt beredda kalvdansen skärs lagom tjocka skivor, som steks i smör på ganska stark värme. Observera att båda sidor skall stekas. När den sista sidan vändes nedåt strös på ovansidan ett tjockt lager med riven ost, som får smälta, medan undersidan steks färdigt. Sedan är det - efter avsvalning - bara att äta och njuta. Det duger gott som maträtt och är väldigt aptitretande.

Filbunke

4 port. Tillagningstid ca 1 dygn

1 l mjölk (standard)
1 dl filmjölk
1 dl vispgrädde

Hetta upp mjölken till precis under kokpunkten (ca 90 grader). Den får inte koka. (Upphettningen påverkar mjölkens proteiner så att filbunken inte vasslar sig.) Låt mjölken svalna till rumstemperatur.

Blanda ner filmjölken. För att få filbunke med gräddskikt tillsätts ovispad vispgrädde. (Kaffegrädde och gräddfil är homogeniserade och ger därför inget gräddskikt.)

Häll upp i portionsskålar. Låt dem stå övertäckta i rumsvärme tills mjölken syrats och stelnat till filbunke, ca 1 dygn. Kyl dem före serveringen.

Till följande omgång kan 1 dl av den färdiga filbunken användas i stället för filmjölk.

Kalvdans - kalvost

4 - 6 port.
Tillagningstid ca. 2 tim.
Ugnstemp. 150 grader

1 l utspädd råmjölk
1 ½ msk socker
2 krm. salt
(1 - 1 ½ tsk. stött kardemumma eller kanel)
Form ca 1,5 liter
Råmjölk kan frysas

Sätt på ugnen. Råmjölkens proteinhalt varierar. Gör därför först ett kokprov. Häll lite råmjölk i t ex en kopp. Täck den med aluminiumfolie och ställ den i en kastrull med hett vatten. Koka tills råmjölken stelnat, ca 10 min. Den ska då vara något fastare än en äggstanning. Är provet för hårt, späd med mjölk och pröva på nytt. Är provet för löst, vispa upp 1 - 2 ägg och blanda dem med råmjölken.

När råmjölken befunnits lagom, smaksätt den med salt, socker och ev. kardemumma eller kanel. Häll den i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen tills kalvdansen stelnat, ca 1 timme i 150 grader.

Servera kalvdansen avsvalnad med sylt eller kompott.

Färskost - dessertost

Blir ca 400 g färskost, fetthalt ca 15%. Tillagningstid ca 5 timmar

1 l filmjölk eller Kefir
3 dl gräddfil
½ sats ostmassa
1 - 2 kryddmått salt + extra smaksättning

Till vitlöksost:
1 - 2 vitlöksklyftor
1 - 2 msk finhackad persilja

Till pepparost:
½ tsk grovmalen svartpeppar eller frystorkad grönpeppar eller 1 tsk stött rosépeppar

Till kumminost:
2 - 3 tsk kummin

Till avocadoost:
1 mogen avocado
valnötskärnor

Till grönmögelost:
25 - 50 g ädelost
valnötskärnor

Blanda filmjölk eller Kefir och gräddfil i en kastrull. Värm till 45 - 50 grader och låt blandningen rinna av i kaffebryggtratt med filter. Ställ en kaffebryggstratt med pappersfilter (1x6) på en kanna. Häll i filen och låt vasslan rinna av, det tar ca 4 timmar. Stjälp ur ostmassan i en skål och smaksätt den.

Vitlöksost:
Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda en ½ sats ostmassa med salt, vitlök och persilja. Forma små platta ostar och garnera med finhackad persilja.

Pepparost:
Blanda ½ sats ostmassa med salt och peppar. Forma ostar och strö på lite peppar.

Kumminost:
Låt kumminfröna mjukna i lite hett vatten, det ger då mer smak. Blanda ½ sats ostmassa med salt och kummin. Forma ostar och garnera med kummin.

Avocadoost:
Klyv och kärna ur avocadon. Tag ur fruktköttet och tryck det genom en sil. Blanda det omedelbart med ½ sats ostmassa och två kryddmått salt. Forma ostar och garnera med valnötskärnor.

Grönmögelost:
Tryck osten genom en sil eller mosa den med en gaffel. Blanda den med ½ sats ostmassa, uteslut saltet. Forma ostar och garnera med valnötskärnor.

Ogarnerad ost kan förvaras ca 1 vecka i kylskåp. Ost med avocado ska ätas nygjord, blir annars gråaktig och besk.

Gamla mått

1 skålpund - 32 lod - 425 gram.
1 lod - 13,2 gram.
1 ort - 4,25 gram.
1 korn - 0,0425 gram.
1 kappe - 1 3/4 kanna - 4,58 liter.
1 kanna - 2 stop - 2,62 liter.
1 stop - 4 kvarter - 1,31 liter.
1 kvarter - 4 jungfrur - 0,33 liter.
1 jungfru - 0,82 dl.