3 l opastöriserad mjölk
0,75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0,5 dl sötmandel
2 st bittermandel
3 st ägg
0,5 dl strösocker
3 dl grädde
Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken till en slät massa och späd med 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta, vispa först ner mjölredningen i grytan och därefter ostlöpen.
Ta av grytan från plattan och låt den stå i rumstemperatur 30-45 minuter.
Vispa kraftigt i den stelnande massan så att den separerar. Låt stå ytterligare 30 min.
Mal under tiden bittermandel och sötmandel.
Sila bort vasslen, använd en stor sil. Se till att all vassle är borta, kvar blir en ostliknande massa.
Vispa ägg, socker och grädde i en skål.
Tillsätt den malda mandeln och bland ner allt i ostmassan.
Häll därefter ner ostmassan i smorda formar, fyll upp till 1 cm från kanten.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1-1 1/2 tim.
Servera med grädde o sylt!
Mvh Annika Lilja
4 l mjölk (ger c:a 1/2 kg ost)
c:a 1 dl mjölksyrabakterier (gör man lätt själv av filmjölk som fått surna att par dygn)
2 matskedar löpe
Värm mjölken till 30 grader
Tillsätt mjölksyrabakterierna samt löpen
Låt stå 25 minuter i 30 grader.
Skär mjölken med en kniv till små rutor (ju mindre rutor desto hårdare ost).
Rör i massan var 5-10 minut i ungefär 1 timme tills massan känns fast och hård.
När massan är färdig häll upp den lite i taget i ett durkslag så vasslan får rinna bort, pressa gärna ner massan försiktigt.
Vänd osten regelbundet under dagen och låt den stå framme i rumstemperatur över natten.
Gör en saltlag och lägg i osten så att saltlagen täcker i 6-10 tim.
Osten skall förvaras svalt men ej i plastpåse, pensla den efter 3 dagar med sprit för att undvika mögel.
Lycka till!
Mvh Annika Lilja
Samla råmjölk från de 3-4 första mjölkningarna från den nykalvade kon
Blanda ihop mjölken så att den blir lagom gul (lagom kraftig)
Prova genom att ställa en kopp mjölk i vattenbad i en katrull tills den stannat, dela den sedan med en sked och se om den blivit för hård, späd i så fall med lite mer mjölk från 4e målet
Vill den inte stanna eller förblir ganska lös är den för tunn, lägg i så fall i ett par ägg i resten av mjölken
Krydda med salt, socker, kardemumma och kanel efter smak
Häll i smorda formar och grädda i vattenbad mitt i ungen i 150 grander tills den stannar
Äts med god söt sylt eller saftsås.
Mvh Louise L
Bl a Hälsinge ostkaka, Pauk, Rörost, Färskost, Messmörskams
Skrivet av ”Sally” i skriften ”Bergsjöbygden” utgiven av Bergsjö hembygdsförening -1973
Man värmer mjölken lika varm som om den vore nymjölkad. Sen gör man en redning på 1 struken msk vetemjöl på varje liter mjölk, 2 msk ostlöpe till 10 liter mjölk. Sedan får man röra om till dess man ser att det börjar löpa. Sedan får de stå tills det är färdiglöpt. Då får man röra om allt riktigt. Därefter skall de stå så osten får sjunka till botten.
Sen slår man av vasslan så det blir minsta möjliga kvar. Sen har man ostmassan till en form. Strö över lite socker och grädde . Grädda i vattenbad i ugnen. Kakan skall växa i ugnen till 3 cm innan den blir färdig. Så skall den ha vackert ljusbrun färg, då är ostkakan färdig.
När man gjort ostkaka, då gör man ett hastigt uppkok av vasslan , då bildas en vit massa. Då tar man den och gör en god avredning, får ett hastigt uppkok, smaksätter med lite socker och kardemumma och får kallna. Detta blir en god smörgåsrätt.
Man slår 2 liter mjölk i en kastrull, så har man en msk ostlöpe i, innan dess skall mjölken vara värmd innan man har i löpe. Får stå tills de löper.
Sen skär man några kors i osten. Så ska den kokas tills den blir ljusbrun. Om de är mycket vassle så slår man av lite. Sen gör man en avredning av fin gräddmjölk och smaksätter med lite socker o kardemumma. Och de får ett uppkok. Sen är de färdigt att slå i upp i en skål, och de får kallna.
5 liter mjölk uppkokas , sedan tar man 1 liter kärnmjölk slås i den när det kokar. Det går bra använda filmjölk också. När det blivit ost , slår man de hela i en duk som inte är så tät så vasslan kan rinna av, får kallna i duken, sedan kan man slå upp den på ett fat, strö över lite kanel.
Man löser upp messmör i vassla, sedan skall man göra en deg av vetemjöl o kornmjöl och baka små kakor, som man kokar i vassla eller vatten, som skall saltas lite. Men de blir bäst med vassla. Sista dagen på fäboden , då skall man göra messmörs- kams för att ta hem till bygden. Så var seden då.